Jadłospis tygodniowy

DZIECI MAJĄ W CIĄGU CAŁEGO DNIA DOSTĘP DO WODY PITNEJ.

JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC NIEZNACZNEJ MODYFIKACJI.

24.03.2025 Poniedziałek

Śniadanie -   płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), szynka wieprzowa, cykoria, herbata owocowa (1,7)

Obiad – zupa marchewkowa, mięso z kurczaka w sosie jogurtowo-śmietanowym, kasza bulgur,  surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy(1,9)

Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, mandarynka, herbata czarna(1,3,4,7)

25.03.2025 Wtorek

Śniadanie –Stół szwedzki- kakao, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), polędwica drobiowa, serek wiejski, jajko, pomidor, szczypiorek papryka, kalarepa, ogórek zielony,  herbata miętowa (1,3,7)

Obiad zupa porowa, leczo drobiowo-warzywne (filet z indyka, cukinia, papryka kolorowa, pomidor, cebula) makaron świderki durum,  kompot wieloowocowy (1,,7,9)

Podwieczorek- koktajl bananowy (jogurt naturalny, banan), ciastka wielozbożowe z morelą, gruszka, herbata owocowa (1,7)

26.03.2025 Środa

Śniadanie - płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), szynka konserwowa , pomidor, sałata, herbata owocowa (1,7)

Obiad zupa barszcz ukraiński, naleśniki z białym serem/lub dżemem, marchew do chrupania, kompot wieloowocowy  (1,3,7,9)

Podwieczorek tosty pszenne na ciepło z szynką konserwową i żółtym serem Gouda, ketchup, melon, herbata owocowa(1,7,9)

27.03.2025 Czwartek

Śniadanie płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), kiełbasa krakowska, ser żółty Gouda, dżem, sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki, herbata rumiankowa (1,7)

Obiad zupa brokułowa, pulpety ala gołąbki w sosie pomidorowym,  ziemniaki z natką pietruszki, ogórek zielony,  kompot owocowy(1,3,7,9)

Podwieczorek – kisiel owocowy, biszkopty bc,  mleko, herbata owocowa, kiwi(1,3,7,)

28.03.2025 Piątek

Śniadanie – płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem(chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), jajecznica,  rzodkiewka, herbata owocowa (1,3,7,)

Obiad – zupa „zarzutka” z kiszonej kapusty,  makaron kokardki z domowym pesto pomidorowym i serem mozzarella, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłka, kompot wieloowocowy(1,7,9)

Podwieczorek-  bułka ze słonecznikiem z masłem, szynka Biała, herbata miętowa, kakao, jabłko (1,7)

 

31.03.2025 Poniedziałek

Śniadanie- płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”),  ogórek zielony, szynka Biała, herbata miętowa (1,7)

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem, pulpet drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z białej kapusty, marchewki i papryki, woda z cytryną (1,3,7,9)

Podwieczorek – bułka z pestkami dyni z masłem,  ser żółty Gouda, jabłko, herbata owocowa, (1,7)

01.04.2025 Wtorek

Śniadanie- szwedzki stół- płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), polędwica drobiowa, serek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, kiełki słonecznika,  miód,  herbata czarna z cytryną (1,7)

Obiad- zupa koperkowa, gulasz wp. w sosie własnym, biała kasza gryczana, surówka z buraków, jabłka i cebuli, kompot wieloowocowy(1,9)

Podwieczorek – bułka grahamka z domowym masłem orzechowo-kakaowym „nutella”, mleko, gruszka, herbata rumiankowa(1,5,7)

02.04.2025 Środa

Śniadanie – płatki ryżowe  na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), szynka dębowa, papryka, herbata rumiankowa (1,7)

Obiad –zupa ogórkowa, filet z kurczaka duszony z warzywami chińskimi, ryż biały długoziarnisty, melon, kompot wieloowocowy, (1,7,9)

 Podwieczorek – maślanka naturalna z bananem, bułka paryska z masłem, herbata czarna z cytryną, (1,7)

03.04.2025 Czwartek

Śniadanie – stół szwedzki- pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni),  twaróg ze szczypiorkiem, szynka wiejska, ogórek zielony, pomidor, sałata, rzodkiewka, dżem, jajko na twardo,  herbata owocowa (1,3,7)

Obiad – zupa krupnik, pierogi z serem w polewie jogurtowej, surówka z marchewki i jabłka,  kompot wieloowocowy (1,7,9)

Podwieczorek – bułka orkiszowa z masłem, polędwica drobiowa, gruszka, herbata miętowa (1,7)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                04.04.2025 Piątek

Śniadanie – płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni),jajecznica, ser żółty Edamski, szczypiorek,  herbata owocowa (1,3,7)

Obiad – zupa  wielowarzywna krem z grzankami pszennymi, pulpety rybne w sosie pieczarkowym, ziemniaki, mizeria (ogórek zielony z jogurtem naturalnym),  kompot wieloowocowy(1,3,4,9)

Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, szynka wiejska,  jabłko, kakao, herbata miętowa(1,7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.). PODANE W JADŁOSPISIE LICZBY OZNACZAJĄ WYMIENIONE NIŻEJ ALERGENY.

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne