Jadłospis tygodniowy

DZIECI MAJĄ W CIĄGU CAŁEGO DNIA DOSTĘP DO WODY PITNEJ.

JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC NIEZNACZNEJ MODYFIKACJI.

15.07.2024 Poniedziałek

Śniadanie -   płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa (1,7)

Obiad – zupa jarzynowa, pulpet wp. w sosie pieczarkowym, kasza gryczana, ogórek małosolny,  kompot owocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek- chałka, kisiel owocowy, mleko do picia, herbata owocowa, jabłko(1,3,7)

16.07.2024 Wtorek

Śniadanie- płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), szynka dębowa, kiełki słonecznika,  herbata rumiankowa(1,7)

Obiad- Zupa z soczewicy, naleśniki z dżemem i/lub z serem, marchewka do chrupania,  kompot wieloowocowy(1,3,7,9)

Podwieczorek – bułka kajzerka z masłem, szynka konserwowa, banan, herbata owocowa, (1,7)

17.07.2024 Środa

Śniadanie –płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), twarożek z ogórkiem i rzodkiewką,  herbata owocowa (1,7)

Obiad –Zupa wielowarzywna, filet z indyka w sosie chrzanowym, ziemniaki z koperkiem surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy(1,7,9)

Podwieczorek – Bułka żytnia z masłem,  szynka wiejska, nektarynka, herbata miętowa (1,3)

18.07.2024 Czwartek

Śniadanie – zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”) , kiełbasa szynkowa, ogórek zielony,  herbata rumiankowa (1,3,7)

Obiad – Zupa barszcz czerwony, makaron spaghetti w sosie pomidorowym z rybą, ogórek zielony, kompot wieloowocowy (1,4,7,9)

Podwieczorek – kakao, biszkopty bc, arbuz, herbata czarna z cytryną, (1,3,7)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

19.07.2024 Piątek

Śniadanie –  kakao,  pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), ser żółty EDAM, pomidor,  herbata owocowa (1, 7)

Obiad –Zupa owocowa z makaronem, filet z kurczaka panierowany, ryż paraboliczny z warzywami (pomidor, marchew, papryka), melon,  woda z cytryną (1,3,7,9)

Podwieczorek –bułka wielozbożowa z masłem, polędwica miodowa, jabłko, herbata miętowa (1,7)

 

 

08.07.2024 Poniedziałek

Śniadanie -   płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), polędwica miodowa, ogórek zielony, herbata owocowa (1,7)

Obiad- Zupa  kalafiorowa, filet z kurczaka w sosie jogurtowo śmietanowym, kasza bulgur,   brokuł gotowany na parze, woda z cytryną i miętą(1,9)

Podwieczorek- budyń śmietankowy, bułka paryska z masłem, brzoskwinia, herbata miętowa (1,7)

09.07.2024 Wtorek

Śniadanie- płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata miętowa(1,7)

Obiad –Zupa krupnik, schab w sosie własnym, kasza kuskus, mix sałat z jogurtem, kompot wieloowocowy (1,9)

Podwieczorek – bułka grahamka z masłem, polędwica sopocka, sałata, herbata owocowa, mleko,  jabłko(1,7)

10.07.2024 Środa

Śniadanie – mleko, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), schab pieczony, sałata, herbata owocowa (1,7)

Obiad – Zupa  rosół, kotlet mielony drobiowy z pieca, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli,  kompot wieloowocowy(1,3,7,9)

Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, szynka Biała, banan, herbata rumiankowa (1, 7)

11.07.2024 Czwartek

Śniadanie – zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”) , kiełbasa szynkowa, pomidor,  herbata rumiankowa (1,3,7)

Obiad – zupa koperkowa, filet z ryby panierowany, ziemniaki z natką pietruszki  surówka z kwaszonej kapusty,  kompot wieloowocowy(1,3,4,9)

Podwieczorek – koktajl bananowy (jogurt naturalny + banan), podpłomyki bc., herbata czarna z cytryną, mleko  (1,7)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        12.07.2024 Piątek

Śniadanie –  kakao,  pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), szynka wiejska, pomidor,  herbata owocowa (1,7)

Obiad –Zupa kapuśniak, kluski leniwe z bułka tarta na maśle, surówka z marchewki i jabłka,  kompot wieloowocowy(1,3,7,9)

 Podwieczorek – Bułka kajzerka z makiem z masłem, polędwica drobiowa, nektarynka, herbata miętowa (1,7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.). PODANE W JADŁOSPISIE LICZBY OZNACZAJĄ WYMIENIONE NIŻEJ ALERGENY.

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne