Jadłospis tygodniowy

DZIECI MAJĄ W CIĄGU CAŁEGO DNIA DOSTĘP DO WODY PITNEJ.

JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC NIEZNACZNEJ MODYFIKACJI.

15.04.2024 Poniedziałek

Śniadanie -   płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), kiełbasa żywiecka, pomidor,  herbata owocowa (1,7)

Obiad-  Zupa rosół,  pulpety z kurczaka, ziemniaki z natką pietruszki, surówka buraków i jabłka, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek- jogurt naturalny z prażoną pszenicą na miodzie, bułka paryska z masłem, jabłko, herbata czarna (1,7)

16.04.2024 Wtorek

Śniadanie-stół szwedzki- mleko do picia, pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), szynka wiejska, twaróg, dżem bc, sałata, papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek kwaszony, kukurydza, herbata owocowa (1,7)

Obiad –Zupa botwinka,  szynka wp. w sosie własnym, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, jabłka i kukurydzy, woda z cytryną (1,7,9)

Podwieczorek –  bułka z ziarnami słonecznika z masłem, ser żółty Masdam, herbata miętowa,  melon, (1,7)

17.04.2024 Środa

Śniadanie –płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), polędwica sopocka, ogórek zielony, herbata owocowa (1,7)

Obiad – Zupa ryżanka, makaron durum zapiekany z rybą, pomidorami i serem mozzarella,  sok 1-dniowy „Buraczana słodycz (jabłko, burak, cytryna), (1,4,7,9)

Podwieczorek –Kuchcikowo „wiosenne kanapki” stół szwedzki-  pieczywo mieszane z masłem chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), polędwica miodowa, ser żółty Edam, jajko na twardo, pomidor, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, kiełki lucerny,  herbata czarna z cytryną (1,3,7)

18.04.2024 Czwartek

Śniadanie-płatki ryżowe  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym) , szynka konserwowa, pomidor, herbata rumiankowa (1,7)

Obiad – Zupa brokułowa,  filet z indyka  pieczony,  kasza bulgur,  surówka wiosenna z rzodkiewki, sałaty i ogórka         w sosie winegret, woda z pomarańczą (1,7,9)

Podwieczorek – ryż na mleku z polewą truskawkową, jabłko, herbata owocowa,  (1,7)

19.04.2024 Piątek

Śniadanie – płatki jaglane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), jajko na twardo, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad – zupa żurek z białą kiełbasą, naleśniki z serem i/lub dżemem, marchewka do chrupania,  kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek- bułka pełnoziarnista z masłem, szynka wiejska, gruszka, kakao, herbata miętowa.  (1,7)

 

 

08.04.2024 Poniedziałek

Śniadanie -   mleko do picia, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), szynka wiejska, pomidor, herbata owocowa (1,7)

Obiad –zupa  jarzynowa,  makaron spaghetti durum z mięsem mielonym wp. w sosie pomidorowym, surówka z ogórka zielonego i szczypiorku, kompot wieloowocowy(1,7,9)

Podwieczorek- jogurt naturalny z bananem i nasionami chia, chałka z masłem,  herbata owocowa,  (1,7)

09.04.2024 Wtorek

Śniadanie – stół szwedzki- płatki jęczmienne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), ser żółty Edam, kiełbaska krakowska, twaróg, miód,  ogórek kwaszony, sałata, kiełki słonecznika, rzodkiewka, herbata rumiankowa (1,7)

Obiad –Zupa wielowarzywna krem, kluski francuskie w sosie koperkowym, surówka z marchewki, jabłka i selera, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)

Podwieczorek- bułka kukurydziana z masłem , szynka konserwowa, gruszka, herbata miętowa (1,7)

10.04.2024 Środa

Śniadanie –płatki zbożowe miodowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), polędwica sopocka, sałata, pomidor, herbata owocowa (1,7)

Obiad – Zupa pomidorowa z  ryżem, kotlet mielony wp., ziemniaki z koperkiem, sok 1-dniowy „Pyłek”(jabłko, brokuł, pomarańcza, cytryna, kurkuma)(1,3,7,9)

Podwieczorek – Bułka orkiszowa z masłem, pasta jajeczna z makrelą i  szczypiorkiem,  melon, herbata czarna               z cytryną (1,3,4,7)

11.04.2024 Czwartek

Śniadanie – stół szwedzki-  zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), szynka dębowa, serek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad – Zupa szpinakowa, filet z kurczaka w sosie morelowym, ryż, mix sałat ze słonecznikiem w sosie winegret, kompot wieloowocowy(1,9)

Podwieczorek – Mus owocowy „Promyk” z jabłkiem, bananem, mango z posypką truskawkową, wafle kukurydziane, herbata rumiankowa (7)

12.04.2024 Piątek

Śniadanie – płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), ser żółty, rzodkiewka,  herbata owocowa (1,7)

Obiad – zupa krupnik, kotlet jajeczny, ziemniaki,  zielona fasolka szparagowa z wody, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, szynka wiejska, sałata, jabłko,  herbata owocowa, mleko (1,7)

 

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.). PODANE W JADŁOSPISIE LICZBY OZNACZAJĄ WYMIENIONE NIŻEJ ALERGENY.

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne