Jadłospis tygodniowy

DZIECI MAJĄ W CIĄGU CAŁEGO DNIA DOSTĘP DO WODY PITNEJ.

JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC NIEZNACZNEJ MODYFIKACJI.

29.04.2024 Poniedziałek

Śniadanie – płatki ryżowe  na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), polędwica miodowa, papryka, herbata rumiankowa (1,7)

Obiad –zupa krem z zielonego groszku, szynka wp. w sosie z warzywami chińskimi, ryż paraboliczny, melon, woda z cytryną, (1,9)

 Podwieczorek – bułka kukurydziana z masłem, polędwica drobiowa, gruszka, herbata miętowa (1,7)

30.04.2024 Wtorek

Śniadanie- mleko do picia, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), ser żółty Edamski, ogórek zielony, herbata owocowa, (1,7)

Obiad- zupa kapuśniak, filet z kurczaka panierowany, ziemniaki z koperkiem, jabłko, woda z cytryną (1,3,7,9)

Podwieczorek – galaretka truskawkowa, kakaowe ciastka wielozbożowe, herbata czarna z cytryną, mleko  (1,7)

01.05.2024 Środa

X

02.05.2024 Czwartek

Śniadanie –płatki ryżowe  na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), jajko na twardo, papryka, herbata rumiankowa (1,3,7)

Obiad – zupa wielowarzywna, pierogi z twarogiem w polewie truskawkowej, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy,  (1, 3,7,9)

Podwieczorek – bułka paryska z masłem, szynka Biała, sałata, herbata owocowa, jabłko(1,7)

                                                                                                                                                                                                                                                                                03.05.2024 Piątek

X

 

 

22.04.2024 Poniedziałek

Śniadanie -   płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), polędwica sopocka, ogórek zielony, herbata miętowa( 1,7)

Obiad- zupa porowa, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna,  surówka z kapusty czerwonej, jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)

Podwieczorek- tosty pszenne z szynką i żółtym serem na ciepło, pomarańcza, herbata owocowa (1,7)

23.04.2024 Wtorek

Śniadanie –stół szwedzki- płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), kiełbasa krakowska, serek wiejski, miód, jajko na twardo, pomidor, szczypiorek, papryka, ogórek kwaszony, kukurydza, herbata rumiankowa, (1,3,7)

Obiad – Zupa z soczewicy, pierogi z serem w sosie jogurtowo-cynamonowym, surówka z marchewki            i jabłka, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek – bułka pełnoziarnista z masłem, szynka konserwowa, banan, herbata miętowa, mleko(1,7)

24.04.2024 Środa

Śniadanie – płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, (chleb  „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni)  szynka dębowa, pomidor, herbata owocowa(1,7)

Obiad – Zupa pieczarkowa, pieczone udko z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem, sok 1-dniowy „Na straganie” (jabłko, seler naciowy, cytryna)(1,7,9)

Podwieczorek – ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką, jabłko, herbata czarna z cytryną,  mleko (1,3,7)

25.04.2024 Czwartek

Śniadanie-stół szwedzki- kakao, pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), jajko na twardo, polędwica drobiowa, ser żółty Gouda, dżem bc, szczypiorek, rzodkiewka, sałata, kiełki brokuła, ogórek zielony, papryka, herbata owocowa(1,7)

Obiad- zupa jarzynowa z zieloną fasolką, schab duszony w sosie własnym, kasza bulgur, mizeria (ogórek zielony w polewie jogurtowej),  kompot wieloowocowy(1,7,9)

 Podwieczorek – bułka wielozbożowa ze słonecznikiem, polędwica miodowa, sałata, gruszka, herbata rumiankowa, mleko(1,7)

26.04.2024 Piątek

Śniadanie – płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), szynka z pieca, pomidor, herbata czarna z cytryną(1,7)

Obiad – zupa zacierkowa, filet z ryby panierowany, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy, (1,3,4,7,9)

Podwieczorek- jabłko pieczone z kruszonką, bułka paryska z masłem, kakao, herbata owocowa,   (1,7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.). PODANE W JADŁOSPISIE LICZBY OZNACZAJĄ WYMIENIONE NIŻEJ ALERGENY.

  1. zboża zawierające gluten
  2. skorupiaki i produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i produkty pochodne
  5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. mleko i produkty pochodne
  8. orzechy
  9. seler i produkty pochodne
  10. gorczyca i produkty pochodne
  11. nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  13. łubin i produkty pochodne
  14. mięczaki i produkty pochodne