Jadłospis
Jadłospis tygodniowy
DZIECI MAJĄ W CIĄGU CAŁEGO DNIA DOSTĘP DO WODY PITNEJ.
JADŁOSPIS Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH MOŻE ULEC NIEZNACZNEJ MODYFIKACJI.
24.03.2025 Poniedziałek
Śniadanie - płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), szynka wieprzowa, cykoria, herbata owocowa (1,7)
Obiad – zupa marchewkowa, mięso z kurczaka w sosie jogurtowo-śmietanowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy(1,9)
Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, mandarynka, herbata czarna(1,3,4,7)
25.03.2025 Wtorek
Śniadanie –Stół szwedzki- kakao, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), polędwica drobiowa, serek wiejski, jajko, pomidor, szczypiorek papryka, kalarepa, ogórek zielony, herbata miętowa (1,3,7)
Obiad – zupa porowa, leczo drobiowo-warzywne (filet z indyka, cukinia, papryka kolorowa, pomidor, cebula) makaron świderki durum, kompot wieloowocowy (1,,7,9)
Podwieczorek- koktajl bananowy (jogurt naturalny, banan), ciastka wielozbożowe z morelą, gruszka, herbata owocowa (1,7)
26.03.2025 Środa
Śniadanie - płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), szynka konserwowa , pomidor, sałata, herbata owocowa (1,7)
Obiad – zupa barszcz ukraiński, naleśniki z białym serem/lub dżemem, marchew do chrupania, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek – tosty pszenne na ciepło z szynką konserwową i żółtym serem Gouda, ketchup, melon, herbata owocowa(1,7,9)
27.03.2025 Czwartek
Śniadanie – płatki orkiszowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), kiełbasa krakowska, ser żółty Gouda, dżem, sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki, herbata rumiankowa (1,7)
Obiad – zupa brokułowa, pulpety ala gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki z natką pietruszki, ogórek zielony, kompot owocowy(1,3,7,9)
Podwieczorek – kisiel owocowy, biszkopty bc, mleko, herbata owocowa, kiwi(1,3,7,)
28.03.2025 Piątek
Śniadanie – płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem(chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), jajecznica, rzodkiewka, herbata owocowa (1,3,7,)
Obiad – zupa „zarzutka” z kiszonej kapusty, makaron kokardki z domowym pesto pomidorowym i serem mozzarella, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i jabłka, kompot wieloowocowy(1,7,9)
Podwieczorek- bułka ze słonecznikiem z masłem, szynka Biała, herbata miętowa, kakao, jabłko (1,7)
31.03.2025 Poniedziałek
Śniadanie- płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), ogórek zielony, szynka Biała, herbata miętowa (1,7)
Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem, pulpet drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki z natką pietruszki, surówka z białej kapusty, marchewki i papryki, woda z cytryną (1,3,7,9)
Podwieczorek – bułka z pestkami dyni z masłem, ser żółty Gouda, jabłko, herbata owocowa, (1,7)
01.04.2025 Wtorek
Śniadanie- szwedzki stół- płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb pszenno- żytni na zakwasie, chleb żytni „staropolski”), polędwica drobiowa, serek wiejski, szczypiorek, rzodkiewka, papryka, kiełki słonecznika, miód, herbata czarna z cytryną (1,7)
Obiad- zupa koperkowa, gulasz wp. w sosie własnym, biała kasza gryczana, surówka z buraków, jabłka i cebuli, kompot wieloowocowy(1,9)
Podwieczorek – bułka grahamka z domowym masłem orzechowo-kakaowym „nutella”, mleko, gruszka, herbata rumiankowa(1,5,7)
02.04.2025 Środa
Śniadanie – płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb na zakwasie pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym), szynka dębowa, papryka, herbata rumiankowa (1,7)
Obiad –zupa ogórkowa, filet z kurczaka duszony z warzywami chińskimi, ryż biały długoziarnisty, melon, kompot wieloowocowy, (1,7,9)
Podwieczorek – maślanka naturalna z bananem, bułka paryska z masłem, herbata czarna z cytryną, (1,7)
03.04.2025 Czwartek
Śniadanie – stół szwedzki- pieczywo mieszane z masłem (chleb „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni), twaróg ze szczypiorkiem, szynka wiejska, ogórek zielony, pomidor, sałata, rzodkiewka, dżem, jajko na twardo, herbata owocowa (1,3,7)
Obiad – zupa krupnik, pierogi z serem w polewie jogurtowej, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek – bułka orkiszowa z masłem, polędwica drobiowa, gruszka, herbata miętowa (1,7)
04.04.2025 Piątek
Śniadanie – płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem (chleb „Stołeczny” pszenno-żytni, chleb żytni),jajecznica, ser żółty Edamski, szczypiorek, herbata owocowa (1,3,7)
Obiad – zupa wielowarzywna krem z grzankami pszennymi, pulpety rybne w sosie pieczarkowym, ziemniaki, mizeria (ogórek zielony z jogurtem naturalnym), kompot wieloowocowy(1,3,4,9)
Podwieczorek- bułka kajzerka z masłem, szynka wiejska, jabłko, kakao, herbata miętowa(1,7)
- SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.). PODANE W JADŁOSPISIE LICZBY OZNACZAJĄ WYMIENIONE NIŻEJ ALERGENY.
- zboża zawierające gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne